Mikä sinivalo on ja miksi silmiä kannattaa suojata myös päivällä?

Mikä sinivalo on ja miksi silmiä kannattaa suojata myös päivällä?

Sinivalo on paljon muutakin kuin iltaisin hohtavat digiruudut. Elämme arjessa, jossa valaistus on muuttunut luonnonlämpimästä valosta jatkuvaksi, kirkkaaksi keinovalosaasteeksi. Tämä teksti kertoo helposti ja selkeästi, mitä sinivalo on, miksi se voi olla haitallista ja miten suojautua fiksusti sekä päivällä että illalla.

Mikä sinivalo oikein on?

Sinivalosta puhutaan nykyään paljon, mutta mitä se oikeastaan on, ja miksi sillä on väliä?

Sinivalo on osa luonnollista valon spektriä, eli sitä valoa, jota esimerkiksi aurinko säihkii taivaalta. Se on se kirkas, korkeaenerginen osa valoa, joka auttaa meitä heräämään aamulla ja pitää meidät virkeänä päivällä. Eli sinänsä se ei yksiselitteisesti tai varsinkaan luonnollisesta lähteestä  ole mitenkään “pahis”.

Miksi sitä pitää varoa?

Ongelma ei ole luonnonvalo, vaan se, että koko arkinen valaistuksemme on muuttunut dramaattisesti. Enää ei puhuta vain digiruuduista, vaan myös siitä, että ympäristömme valo on nykyään varsin kovaa ja kirkasta lähes kaikkialla:

  • hehkulamput on korvattu sinisävyisillä loisteputkilla ja LED-valoilla
  • kaupoissa, ostoskeskuksissa, kouluissa, sairaaloissa ja toimistoissa paistaa tasainen, superkirkas ja voimakas keinovalo
  • jopa katuvalot hohtavat nykyään kirkasta valkoista, sinisävyistä valoa

Ja tähän päälle vielä ruutujen jatkuva tuijottaminen. Ei ole mikään ihme, jos meinaa vähän päätä särkeä tai uni ei tule silmään, kun keho saa aamusta iltaan viestiä: nyt on kirkas keskipäivä.

Liiallinen sinivalo – ei pelkästään illalla, vaan myös päiväsaikaan – saattaa aiheuttaa:

  • silmien kuivumista ja muita ärsytysoireita
  • keskittymiskyvyn puutetta ja väsymystä
  • päänsärkyä, migreeniä ja yleistä ylikuormitusta
  • ahdistuneisuutta tai alakuloisuutta
  • pidemmän päälle myös silmäsairauksien riskiä ja näön heikkenemistä

Ja illalla puolestaan:

  • häiritä unirytmiä ja melatoniinin tuotantoa
  • vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua

Miten voi suojautua?

Paras suoja on aina valon ja ruutuajan rytmittäminen: ulos aamulla ilman laseja, iltaisin kodin hämmärrystä ja oranssisävyisempiä valoja sekä tietenkin mahdollisimman vähän niitä digiruutuja. Mutta koska se ei aina ole realistista, lisäksi voi:

  • käyttää haitallista sinivaloa estäviä laseja
  • valita illaksi lämpimämmän sävyisiä valoja
  • minimoida kirkkaiden valojen ja ruutujen käyttöä

Pieni muistutus vielä: Sinivalo ei tosiaankaan ole ainoastaan vihollinen. Mutta sen määrä, laatu ja ajankohta ratkaisevat. Kun sinivaloa saadaan luonnon täyden valon spektrin valaisimesta eli auringosta, se todellakin tekee hyvää ja tukee luontaista hyvinvointia erittäin tehokkaalla tavalla.

Mutta kun silmät kirvelevät, päätä jomottaa ja olo on kuin valokeilassa paistunut ajatuspuuro, kannattaa pysähtyä hetkeksi. Jos koko päivän keinotekoisen sinivalon kuormitus tuntuu kehossa ja päässä, ei ole mikään ihme, jos ilta menee levottomaksi tai uni ei tule silmään.

Ehkä nyt on vihdoinkin aika kiinnittää huomiota valoympäristöön ja haitallisen keinotekoisen sinivalon salakavaliin vaikutuksiin. Ehkä nyt on aika vähintäänkin laittaa laadukkaat linssit nenälle ja auttaa kehoa takaisin kohti mahdollisimman luonnollista olotilaa ja optimaalista vuorokausirytmiä.

P.S. Jos haluat taatusti toimivan sinivalon eston silmillesi, tarvitset värilliset linssit, jotka estävät sinivalon pääsyn tehokkaasti ja optimaalisesti. Kirkkaat linssit sinivalon suodatukseen ovat vähän sinne päin, mutta meille sinne päin ei riitä.

Valo on kehon kieli. Ja aamuinen auringonsäde sen lempein lause.

Lähteet:

  • Tosini, G., Ferguson, I., & Tsubota, K. (2016). Effects of blue light on the circadian system and eye physiology. Molecular Vision, 22, 61–72. [PubMed ID: 27081296]
  • Behar-Cohen, F., Martinsons, C., Vienot, F., Zissis, G., Barlier-Salsi, A., Cesarini, J. P., ... & Bailly, F. (2011). Light-emitting diodes (LED) for domestic lighting: any risks for the eye? Progress in Retinal and Eye Research, 30(4), 239–257. https://doi.org/10.1016/j.preteyeres.2011.04.002

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Iltavalot ja sinivalolasit

Sinivalottomat Iltavalot ja sinivalolta suojaavat silmälasituotteet voivat tuoda ennen kokemattoman hyviä vaikutuksia silmiesi hyvinvointiin, unen laatuun sekä kokonaisvaltaiseen vireystasoon.

Osta tästä