Olli Postin kokoama kattava kooste sinivalotieteestä ja- tutkimuksista

Olli Postin kokoama kattava kooste sinivalotieteestä ja- tutkimuksista

Olli Posti, luontaisen hyvinvointialan edelläkävijä, kirjailija ja innostava hyvinvointivaikuttaja, on tullut tunnetuksi inspiroimalla ihmisiä tekemään parempia valintoja sekä ruokavaliossaan että elämäntavoissaan. Hänen intohimonsa luonnollisiin ja terveellisiin elämäntapoihin on vaikuttanut monien arkeen. Olli on koonnut North Ray:lle asiantuntevan ja kattavan koosteen sinivalosta – aiheesta, joka on noussut suureen rooliin niin unenlaadun, silmien terveyden kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Valon vaikutus uneen

Sisäinen kello - sininen valo asettaa ihmisen rytmin

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31433569 (vuodelta 2019)

“Näkyvä valo synkronoi ihmisen biologisen kellon hypotalamuksen ytimissä auringon vuorokausisykliin. Lyhyet aallonpituudet, jotka havaitaan sinisenä värinä, ovat voimakkain synkronoiva vaikuttaja sirkadiaaniselle järjestelmälle, joka pitää useimmat biologiset ja psykologiset rytmit sisäisesti synkronoituina. Sirkadiaaninen rytmi on tärkeä eliöiden optimaalisen toiminnan kannalta, ja sirkadiaanisen uni-valverytmin häiriöt tai krooninen epäsuhta voivat usein johtaa psykiatrisiin ja hermoston rappeutumissairauksiin. Sirkadiaaniseen synkronointiin, unen laatuun, mielialaan ja kognitiiviseen suorituskykyyn kohdistuva suotuisa vaikutus riippuu valon spektrikoostumuksen lisäksi myös valolle altistumisen ajoituksesta ja sen voimakkuudesta. 

Vaikka altistuminen siniselle valolle on tärkeää elimistön hyvinvoinnin, vireystilan ja kognitiivisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi päivällä, kroonisella altistumisella matala-intensiiviselle siniselle valolle juuri ennen nukkumaanmenoa voi olla vakavia vaikutuksia unen laatuun, vuorokausivaiheeseen ja syklin kestoon. Tämä nostaa väistämättä esiin tarpeen löytää ratkaisuja hyvinvoinnin, vireystilan ja kognitiivisen suorituskyvyn parantamiseksi nyky-yhteiskunnassa, jossa altistuminen sinistä valoa lähettäville laitteille lisääntyy jatkuvasti.”

“Sinisellä valolla katsotaan tällä hetkellä olevan voimakkain vaikutus ihmisen vuorokausirytmin synkronointiin. Altistuminen vähäisellekin siniselle valolle tai muuten kirkkaalle valolle yöllä tai ennen nukkumaanmenoa voi häiritä vuorokausirytmiä, millä on vakavia yleisiä terveysvaikutuksia. Samaan aikaan sinisen valon altistuminen päiväsaikaan on elintärkeää eliöiden elinvoimaisuuden kannalta.”

“Yksinkertainen ratkaisu, joka voi tehokkaasti estää ja vähentää valospektrin sinistä osuutta ennen nukkumaanmenoa, ovat sinistä valoa estävät lasit ja linssit. Sinistä valoa estävien silmälasien käyttäminen ennen nukkumaanmenoa voi tehokkaasti vähentää LED-valon aiheuttamaa melatoniinisuppressiota ja siten mahdollisesti helpottaa sopeutumista uusiin sosiaalisiin aikatauluihin ja vähentää unihäiriöitä ja niiden seurauksia väestön keskuudessa. Keinovalon sinisen osuuden vähentäminen yöaikaan voisi suojella vuorotyöntekijöitä syöpäsairauksien ja sydän- ja verisuonisairauksien kaltaisilta seurauksilta. On tärkeää, että kaikissa ratkaisuissa otetaan huomioon sekä tietoisen että tiedostamattoman valon havaitsemisen optimaaliset spektrivaatimukset.”


Valoaltistuskäyttäytyminen ennustaa mielialaa, muistia ja unen laatua

https://www.nature.com/articles/s41598-023-39636-y (2023)

“Matkapuhelimen lisääntynyt käyttö ennen nukkumista ennusti vuorokausivaiheen viivästymistä, heikentynyttä unenlaatua ja lisääntyneitä muisti- ja keskittymisvaikeuksia.”


Yöllisen sinisen valon estäminen unettomuutta vastaan: Satunnaistettu kontrolloitu tutkimus

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Blocking_nocturnal_blue_light_for_insomnia_A_randomized_controlled_trial.pdf?v=1618809507 (2018)

“Valoa säteilevien elektronisten laitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa voi edistää tai pahentaa uniongelmia.

Altistuminen erityisesti näiden laitteiden sinisen aallonpituuden valolle voi vaikuttaa uneen tukahduttamalla melatoniinia ja aiheuttamalla neurofysiologista herätystä. Tarkoituksenamme oli selvittää, parantavatko oranssinkeltaiset sinistä valoa estävät linssit ennen nukkumaanmenoa unettomuudesta kärsivien henkilöiden unta.”

“Keltaoranssit linssit ovat turvallinen, edullinen ja helposti toteutettavissa oleva hoitotoimenpide unettomuusoireiden hoitoon.”


Keinovalo yöllä: laiminlyöty rakennetun ympäristön kansanterveysongelma

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Artificial_light_at_night_a_neglected_population_health_concern_of_the_built_environment.pdf (2014)

“Rakennetun ympäristön ja väestön terveyden välisiä yhteyksiä koskevissa tutkimuksissa on suurelta osin keskitytty fyysiseen aktiivisuuteen ja sosiaalisiin yhteyksiin, niihin liittyviin terveysriskeihin tai -hyötyihin ja niistä aiheutuviin kroonisiin sairauksiin sekä terveellisen ruoan saatavuuteen, altistumiseen vihreille näkymille tai viheralueille, meluntorjuntaan, ilmansaasteisiin ja biologiseen monimuotoisuuteen. Keinotekoinen yövalo mainitaan unta häiritsevänä tekijänä, mutta se ei näytä olevan kaupunkisuunnittelun ja terveyden tulevaisuuden haaste; eräässä ”healthy by design” -esitteessä valoa pidetäänkin vain jalankulkijoille suunnattuna varusteena ja kirkasta valoa ekologisena ja tähtitieteellisenä saasteena. 

Tässä kommentissa kiinnitetään väestönterveysyhteisön huomio katuvalojen, valaistujen kylttien ja valaistujen rakennusten aiheuttamiin yöllisen keinovalon terveysriskeihin. Yöllinen keinovalo on lisääntynyt räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun julkinen valaistus otettiin käyttöön noin 130 vuotta sitten, ja yli puolet maailman väestöstä elää nykyisin täysikuuta kirkkaammalla yötaivaalla. Yöllinen keinovalo on kasvava ja merkittävä huolenaihe ihmisten terveydelle, koska se häiritsee melatoniinin tuotantoa; melatoniinissa tapahtuvat muutokset muuttavat elimistön vuorokausirytmiä (synkronointia), mikä johtaa lisääntyneeseen syöpäriskiin, unen häiriöihin ja kognitiivisiin ongelmiin . American Medical Association on esittänyt, että muita sairauksia, joita yöllisten keinovalojen aiheuttamat vuorokausihäiriöt voivat pahentaa, ovat lihavuus, diabetes, masennus ja lisääntymishäiriöt. 

Ilmiötä koskeva tieto ja toiminta on erityisen kiireellistä Australiassa, koska monet kunnat ovat parhaillaan tarkistamassa katuvalaistustaan, ja niiden painopisteenä on ollut energiansäästö, ei ihmisten terveys, koska Australian paikallishallinnot käyttävät jopa 50 prosenttia energiamäärärahoistaan katuvalaistukseen. Sekä paikallishallinnot että kansalaiset tarvitsevat tietoa yövalon ja terveyden välisistä yhteyksistä, ja on tärkeää, että otetaan huomioon, miten valolle altistumisen spektri (väri / aallonpituus) vaikuttaa ihmisten terveyteen.”


Älypuhelimen näytön sinisen valon vähentämisen vaikutus opiskelijoiden subjektiiviseen unenlaatuun

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420528.2023.2173606 (2022)

“Ihmisten altistuminen keinotekoiselle valolle yöllä, jossa näkyvän spektrin sininen osa on hallitseva, vaikuttaa voimakkaasti vuorokausirytmiin ja uneen melanopsiinia sisältävien verkkokalvon gangliosolujen kautta.”

“Tutkimus osoitti, että matkapuhelinten LED-näyttöjen sinisen valon päästöjen vähentäminen yön aikana parantaa opiskelijoiden subjektiivista unenlaatua sekä päivällä tapahtuvaa toimintakykyä ja nukkumaanmenoa.”


Sinisen valon estäminen manian aikana - unen säännöllisyys lisääntyy huomattavasti ja oireet paranevat nopeasti

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bdi.12265 (2014)

“Manian farmakologinen hoito on riittämätöntä. Virtuaalinen pimeyshoito (sinisen valon estohoito oranssilla sävytetyillä laseilla) on lupaava uusi hoitovaihtoehto manian hoitoon. Perusteena saattaa olla hiljattain tunnistettu siniselle valolle herkkä verkkokalvon fotoreseptori, joka on yksin vastuussa sirkadiaanisen pääkellon valostimulaatiosta. Tämä on ensimmäinen tapausraportti, jossa kuvataan tarkasti seuratun, sairaalahoidossa olleen, maanisessa jaksossa olevan potilaan kliinistä kulkua, joka sai ensin kirkaslinssiset ja sitten sinistä valoa estävät lasit.”

“Maniaoireet pysyivät ennallaan seitsemän ensimmäisen päivän aikana. Siirryttäessä sinivalonestoon maniaoireet vähenivät nopeasti ja pysyvästi, minkä lisäksi unen kokonaismäärä väheni, motorinen aktiivisuus väheni unijaksojen aikana ja unijaksojen säännöllisyys lisääntyi huomattavasti. Potilaan sairaalassaoloajan kokonaispituus oli 20 päivää lyhyempi kuin hänen aiempien maanisten jaksojensa aikana keskimäärin.

Päätelmät

Oireiden epätavallisen nopea väheneminen, johon liittyi yhtenäiset uniparametrien muutokset kohti selvästi lisääntynyttä säännöllisyyttä, viittaavat siihen, että sinisalpaajat saattavat kohdistua keskeiseen mekanismiin manian patofysiologiassa”


Verenpaineen ja unen keston muutokset potilailla, joilla on sinistä valoa estävä / keltasävyinen silmänsisäinen linssi

https://www.nature.com/articles/hr201450 (2014)

“Systolinen ja diastolinen verenpaine laskivat merkittävästi koko potilasryhmässä implantoinnin jälkeen. Systolinen verenpaine laski 1 kuukausi implantoinnin jälkeen huomattavasti enemmän potilailla, jotka saivat keltaisella värillä värjätyn ​​intraokulaarisen linssin, kuin potilailla, jotka saivat ultraviolettivaloa (UV) suodattavan linssin. Istutuksen jälkeinen unen kesto, mukaan lukien päiväunet, lyheni niillä potilailla, jotka olivat nukkuneet liikaa, ja piteni niillä potilailla, jotka olivat nukkuneet liian vähän ennen linssin istutusta. Havaintomme viittaavat siihen, että keltaisella sävytetty linssi on parempi potilaille, joilla on korkea verenpaine, kuin UV-valoa suodattava linssi.”


Sinistä valoa estävän silmänsisäisen linssin implantointi parantaa kaihipotilaiden unenlaatua

https://jcsm.aasm.org/doi/full/10.5664/jcsm.2908 (2013)

“Sinistä valoa estävällä linssillä oli merkittävästi suotuisa vaikutus kaihipotilaiden unen laatuun.”


Ennen nukkumaanmenoa tapahtuvan siniselle valolle altistumisen vaikutukset syvän unen suhteeseen terveillä nuorilla miehillä.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945721003257 (2021)

“Nämä tulokset viittaavat siihen, että siniselle valolle altistuminen vaikuttaa unen laatuun vähentämällä syvän unen osuutta.”


Digitaalisten laitteiden sininen valo - vaikutus uneen

https://apcz.umk.pl/JEHS/article/view/44026 (2023)

“Erilaisten digitaalisten laitteiden sininen valo vaikuttaa uneen lyhentämällä ja huonontamalla unen laatua, nukahtamalla myöhemmin, pahentamalla univajeen tunnetta ja lisäämällä väsymyksen tunnetta.”

“Koska unihäiriöt ja uudet tottumukset lisääntyvät yhteiskunnassa, tutkijat huomauttavat, että on tarpeen seurata sinisen valon havaittuja vaikutuksia uneen.”


Strategiat sosiaalisen jetlagin vähentämiseksi: Vähentämällä illan sinistä valoa edistetään unta ja melatoniinia.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ejn.14293 (2018)

“Valolle altistumisen kontrollointi kotona voi olla tehokasta melatoniinin erityksen ja unen edistämisessä, mikä auttaa myöhäisiä kronotyyppejä selviytymään paremmin varhaisista sosiaalisista aikatauluista.”


Sulje valo ja nuku hyvin: Sinisen valon suodattaminen illalla osana unettomuuden kognitiivista käyttäytymisterapiaa.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420528.2019.1692859 (2019)


Sinistä valoa erittävien laitteiden nukkumaanmenoaikaisesta käytöstä johtuvien unihäiriöiden havaitseminen ja vaikutus nuorten lääketieteen opiskelijoiden tottumuksiin ja unen laatuun

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1155/2019/7012350 (2019)

“Sinistä valoa säteilevien laitteiden (älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet) käytöllä nukkumaan mennessä on kielteisiä vaikutuksia uneen valostimulaation ja/tai ongelmallisen liikakäytön vuoksi.”

 

Toimenpiteet, joilla vähennetään lyhytaaltoista (eli ”sinistä”) valoa yöllä, ja niiden vaikutukset uneen: Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi

https://academic.oup.com/sleepadvances/article/1/1/zpaa002/5851240 (2020)

“Valo vaikuttaa uni-valve- ja vuorokausirytmiin, erityisesti näkyvän spektrin lyhytaaltoisessa osassa. Useimmat henkilökohtaiset valoa lähettävät elektroniset laitteet sisältävät runsaasti tätä niin sanottua ”sinistä” valoa. Altistuminen näille laitteille illalla voi häiritä unta. Toimenpiteet, joilla vähennetään lyhytaaltopituiselle valolle altistumista ennen nukkumaanmenoa, voivat vähentää haitallisia vaikutuksia uneen.”


Iltaisin valolle altistuminen häiritsee ihmisen unta, biologisia rytmejä ja huomiokykyä

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Evening_light_exposure_to_computer_screens_disrupts_human_sleep_biological_rhythms_and_attention_abilities.pdf (2017)

“Viime vuosina altistuminen kirkkaalle valolle on lisääntynyt räjähdysmäisesti suuressa osassa maailmaa, koska elektroniset näytöt säteilevät kirkasta valoa suoraan silmiin. Miljoonia tietokoneita, tabletteja, televisioita ja älypuhelimia ostetaan maailmanlaajuisesti joka kuukausi, ja näiden laitteiden käyttöaika kasvaa koko ajan. Useimmat näistä laitteista on varustettu LED-näytöillä (Light Emitting Diode), jotka altistavat käyttäjät jatkuvalle lyhytaaltoiselle (siniselle) valolle.“


Älypuhelinten näyttöjen lähettämän näkyvän valon lyhyen aallonpituuden komponentin estäminen parantaa ihmisen unen laatua

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280115 (2018)

“On osoitettu, että näkyvän valon spektrin lyhytaaltoinen sininen komponentti voi muuttaa vuorokausirytmiä ja vähentää melatoniinihormonin määrää. Älypuhelinten näytön lähettämä lyhytaaltoinen valo voi vaikuttaa näitä laitteita yöllä käyttävien ihmisten unenlaatuun minimoimalla melatoniinin määrän.”

“Tässä tutkimuksessa saadut tulokset tukevat tätä hypoteesia, jonka mukaan sininen valo mahdollisesti estää melatoniinin eritystä enemmän kuin näkyvän valon spektrin pidemmät aallonpituudet. Tässä tutkimuksessa kelta-oranssien suodattimen käyttö paransi merkittävästi unen laatua. Kaiken kaikkiaan nämä havainnot johtavat siihen johtopäätökseen, että älypuhelinten näytöistä peräisin olevan valon lyhyen aallonpituuden komponentin estäminen parantaa ihmisen unta."

Valon vaikutus ihoon

Sinisen valon ja digitaalisten näyttöjen vaikutus ihoon

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.15576 (2023)

“Iho altistuu väistämättä siniselle valolle, koska sisävalaistuksen, älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden käyttö on lisääntynyt ja niillä on monia haitallisia vaikutuksia.”

“Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että altistuminen siniselle valolle nopeuttaa ikääntymisprosessia ja aiheuttaa ihon hyperpigmentaatiota. Se myös muuttaa vuorokausirytmiä. Kaksi päämolekyyliä, jotka välittävät solujen vasteita siniselle valolle, ovat typpioksidi (NO) ja reaktiiviset happilajit. Tarkkaa prosessia ei kuitenkaan vielä täysin tunneta.

Johtopäätös

Nämä kielteiset seuraukset voivat lopulta aiheuttaa yleisempiä ihovaurioita, jotka voivat nopeuttaa ikääntymisprosessia. Toisinaan ihon suojaaminen voi olla ratkaisevan tärkeää siniseltä valolta suojautumisessa.


Sini- ja keinovalosta yleisesti

Sininen valo: Siunaus vai kirous?

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2351978915004606 (2015)

“Hyvä valaistussuunnittelu työpaikoilla edellyttää monialaista tietämystä ja osallistumista. Tähän liittyy muutakin kuin taloudellisia kysymyksiä. Nykyään meidän on pakko vähentää energiankulutusta, mikä voidaan saavuttaa käyttämällä LED-valaistusta. Arkkitehtien/suunnittelijoiden on työpaikkaa luodessaan tai muokatessaan pidettävä mielessä se yksinkertainen tosiasia, että he eivät suunnittele itseään varten, omien esteettisten arvojensa, kulttuurinsa ja mieltymystensä mukaan. Ympäristö herättää erilaisia tunteita, ja valoa voidaan ja pitäisi käyttää parhaiden tunteiden herättämiseen ja huonoimpien vaikutusten välttämiseen. Näyttää siltä, että vietämme lähes 90 prosenttia elinaikamme jonkinlaisessa sisäympäristössä. Näkyvä valo ulottuu kuitenkin 360 nm:stä 780 nm:iin, mikä vaikuttaa meihin eri tavoin. Valo vaikuttaa kehoomme ja mieleemme sekä visuaalisesti että ei-visuaalisesti, ja ne ovat välttämättömiä, jotta biologiset tarpeemme pysyvät tasapainossa. Nämä ei-visuaaliset toiminnot ovat riippuvaisia verkkokalvon sisäisesti valoherkistä gangliosoluista (ipRGC). Valaistuksen suunnittelun päähuolena on tarjota hyvää valoa näkemistä varten, mutta ei-näkemiset toiminnot ovat kuitenkin niitä, jotka säätelevät ja synkronoivat biologisia toimintojamme, kuten vuorokausirytmiä, pupillin valorefleksiä, melatoniinin säätelyä, kognitiivista suorituskykyä, mielialaa, liikuntaelinten aktiivisuutta, muistia, ruumiinlämpöä jne... On pidettävä mielessä, että esimerkiksi sinistä valoa esiintyy luonnonvalossa, mutta myös keinovalossa. Nykyään on paljon sinistä valoa sisältäviä valonlähteitä erityisesti teknisissä laitteissa. Sininen valo on välttämätöntä, koska se laukaisee fysiologisia reaktioita ja on tärkeää visuaalisille prosesseille, kuten värin havaitsemiselle, huolimatta tutkimuksista, jotka osoittavat päinvastaista. Muisti, valppaus, tarkkaavaisuus, reaktioajat, oppimiskyky ja kognitiivinen suorituskyky tehostuvat sinisessä valossa, mutta se voi myös estää melatoniinin eritystä.”


Sinisen valon vaikutukset silmään : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus

https://www.theseus.fi/handle/10024/99301 (2015)

“Tehotiheydeltään suuri määrä sinistä valoa on haitallista silmän verkkokalvolle aiheuttaen erityisesti solukuolemia. Myös pitkäkestoinen säteilylle altistuminen aiheuttaa samanlaisia muutoksia kudoksissa.”


Siniselle valolle altistuminen: Kerronnallinen katsaus: Silmävaarat ja ennaltaehkäisy

https://link.springer.com/article/10.1007/s40123-023-00675-3 (2023)

“Altistuminen siniselle valolle on lisääntynyt huomattavasti ympäristössämme sen jälkeen, kun valodiodit (LEDit) ja runsaasti sinistä valoa tuottavat digitaaliset laitteet ovat yleistyneet. Tämä herättää kysymyksiä sen mahdollisista haitallisista vaikutuksista silmien terveyteen. Tämän katsauksen tavoitteena on antaa ajantasaista tietoa sinisen valon silmävaikutuksista ja keskustella sinisen valon aiheuttamien silmävaurioiden ehkäisy- ja suojausmenetelmien tehokkuudesta.”


Violetti valoaltistus voi olla ennaltaehkäisevä strategia myopian etenemistä vastaan

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28063778 (2017)

“​​Likinäköisyyden esiintyvyys kasvaa maailmanlaajuisesti. Ulkoilu on yksi tärkeimmistä ympäristötekijöistä myopian hallinnan kannalta. Tässä tutkimuksessa osoitamme, että violetti valo (aallonpituus 360-400 nm) hillitsee myopian etenemistä. Ensinnäkin vahvistimme, että violetti valo tukahdutti aksiaalisen pituuden pidentymistä kananpoikien myopiamallissa. Myopiaa suppressoivan geenin EGR1 toiminta voimistui violettivaloaltistuksessa. Violetti valoaltistus aiheutti huomattavasti suuremman EGR1:n ylössäätelyn poikasten chorioretinal-kudoksissa kuin sininen valo samoissa olosuhteissa. Seuraavaksi suoritimme kliinisen tutkimuksen takautuvasti vertaillaksemme AL-pidennystä myooppisten lasten keskuudessa, jotka käyttivät silmälaseja (violetti valo estetty) ja kahdenlaisia piilolinssejä (osittain violetti valo -estetty ja violettia läpäisevä). Tiedot osoittivat, että violetin valon läpäisevät piilolinssit hillitsivät myopian etenemistä eniten. Nämä tulokset viittaavat siihen, että violetti valo on yksi tärkeistä ulkoilman ympäristötekijöistä myopian hallinnassa. Koska violetti valoaltistus jää nyky-yhteiskunnan ulkopuolelle liiallisen UV-suojan vuoksi, violetti valoaltistus voi olla ennaltaehkäisevä strategia myopian etenemistä vastaan.”


Sinisen valon vaarat: Tosi tarina!

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27039979 (2016)

“Sinisen valon vaaroista on julkaistu lukuisia julkaisuja sekä tiedeyhteisölle että suurelle yleisölle. Mahdollisesti myrkyllistä sinistä valoa (415-455 nm) lähettävien valonlähteiden uusi runsas kehitys ulottuu sisätilojen valaistukseen tarkoitetuista LED-lampuista (Light Emitting Diodes) televisioruutuihin, tietokoneisiin, digitaalisiin tabletteihin ja älypuhelimiin, joissa käytetään OLED- (Organic Light Emitting Diode) tai AMOLED-tekniikkaa (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode).”

“LED-lamput, käytettiinpä niitä sitten sisätilojen valaistuksen tai näyttöjen komponentteina, ovat huolestuttavia, jos niitä käytetään pitkään ja lyhyellä etäisyydellä.”

“On vaikeampaa suojautua sisävalaistuksessa käytettäviltä LED-lampuilta, joiden käyttö olisi rajoitettava valkoisiin lämpölamppuihin (2700K). OLED- tai AMOLED-näyttöjen osalta ainoa tehokas suojautumiskeino on käyttää niitä satunnaisesti ja vain lyhyen aikaa.”


Suurempi, kirkkaampi, sinisempi, parempi? Nykyiset valoa säteilevät laitteet - haitalliset uniominaisuudet ja ennaltaehkäisevät strategiat

https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2015.00233/full (2015)

“Kaikki testatut valoa lähettävät laitteet olivat kirkkaita ja niille oli ominaista lyhyiden aallonpituuksien runsaat päästöt. Koska tämäntyyppinen valo aiheuttaa todennäköisesti eniten unihäiriöitä, koska se hillitsee tehokkaimmin melatoniinia ja lisää valppautta, on tunnustettava, että yöaikaan ‘entistäkin kirkkaampi’ ei ole synonyymi ”paremmalle”. Ihannetapauksessa tulevaisuuden ohjelmistosuunnittelua voitaisiin optimoida paremmin, kun yöaikainen käyttö on odotettavissa, ja laitteiston olisi mahdollistettava automaattinen ‘nukkumaanmenotila’, jossa sinisen ja vihreän valon päästöt vaihtuvat keltaiseen ja punaiseen ja valon voimakkuus vähenee.”


Muokattujen silmälasien ja sinistä valoa estävien lamppujen käyttö yöllä voi ehkäistä synnytyksen jälkeistä masennusta

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Use_of_modified_spectacles_and_light_bulbs_to_block_blue_light_at_night_may_prevent_postpartum_depression_1db40d03-15f6-47b3-a602-152efc08b69a.pdf (2009)

“Vuonna 2001 havaittiin, että silmien altistaminen näkyvän spektrin siniselle valolle estää unihormonin, melatoniinin, tuotantoa. Uusien äitien on noustava yöllä ylös hoitamaan vauvojaan. Tämä on aika, jolloin melatoniinia virtaa normaalisti. Heidän silmiensä altistaminen valolle voi katkaista virtauksen. Se voi myös nollata heidän vuorokausikellonsa. Seuraavina öinä melatoniini ei ehkä ala virrata normaaliin aikaan, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Ajan mittaan melatoniinin häiriöt ja univaje voivat johtaa masennukseen.”

“Synnytyksen jälkeisen masennuksen riski voi pienentyä, kun tuore äiti välttää altistamasta silmiään siniselle valolle, kun hän nousee yöllä ylös hoitamaan lastaan. Sillä välin kaikki uudet äidit voivat hyötyä sinistä valoa estävien lasien ja lamppujen käytöstä, kun he nousevat yöllä hoitamaan vauvaa.”

 

Melatoniinin säätelyn vaikutusspektri ihmisillä: Todisteet uudesta vuorokausivaiheen valoreseptorista

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/6405.full.pdf (2001)

“Spektrin 446-477 nm:n osuus on tehokkain aallonpituus, joka antaa sirkadiaanisen syötteen melatoniinin erityksen säätelyyn. Nämä tiedot viittaavat siihen, että primaarinen melatoniinisuppressiojärjestelmä on erilainen kuin näön sauvojen ja käpyjen valoreseptorit. Lopuksi tämä vaikutusspektri viittaa siihen, että on olemassa uusi retinaldehydin fotopigmentti, joka välittää ihmisen sirkadiaanista valosähkötunnistusta. Nämä havainnot avaavat mahdollisuuden optimoida valon käyttöä sekä terapeuttisissa että arkkitehtonisissa sovelluksissa.”


Suositukset päivä-, ilta- ja yövalolle altistumisesta sisätiloissa fysiologian, unen ja valveen tukemiseksi terveillä aikuisilla

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/journal.pbio.3001571.pdf (2022)

 

Sininen valo aiheuttaa mitokondrioiden DNA-vaurioita ja vapaiden radikaalien tuotantoa epiteelisoluissa.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Blue_Light_Induces_Mitochondrial_DNA_Damage_and_Fr.pdf?v=1618883381 (2005)

Välkkyvän keinovalon mahdolliset biologiset ja ekologiset vaikutukset

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4038456 (2014)

“Eliöt ovat kehittyneet vakaiden luonnollisten valaistusjärjestelmien vallitessa, ja ovat käyttäneet niitä keskeisten ekologisten prosessien ohjaamiseen. Keinovalaistuksen laajuus ja tiheys ympäristössämme on kuitenkin viime aikoina lisääntynyt, mikä on aiheuttanut laajamittaisia muutoksia näihin järjestelmiin. Yöaikaisen sähkövalaistuksen tiedetäänkin häiritsevän merkittävästi fenologiaa, käyttäytymistä ja lisääntymismenestystä ja siten yhteisöjen koostumusta ja ekosysteemin toimintaa. Tähän mennessä suurin osa huomiosta on keskittynyt keinovalaistuksen esiintymisen, ajoituksen ja spektrikoostumuksen vaikutuksiin. Vähän on otettu huomioon, että monet lampputyypit eivät tuota jatkuvaa valovirtaa vaan sarjan pulsseja. Tällä välkkyvällä valolla on osoitettu olevan haitallisia vaikutuksia ihmisiin ja muihin lajeihin.”

“Välkkyvällä keinovalolla on huomattavaa potentiaalia tuottaa ekologisia vaikutuksia, joita ei ole aiemmin otettu huomioon.”


Loistelamppuvalaistuksen välkkymisen vaikutus hyvinvointiin, suorituskykyyn ja fysiologiseen kiihottumiseen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9557586 (vuodelta 1998)

“Työympäristöissä kaikkialla maailmassa loisteputket ovat hallitseva valonlähde. Silti loisteputkien näkymättömän välkkymisen vaikutuksesta on tehty hyvin vähän tutkimuksia.”


LED-valaistuksen välkyntä, vaikutus terveyteen ja tarve välkynnän vähentämiseen

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/41491_220419_41491_CE_Ra1__F_KM__PF1_AJ_SHU__PFA_SL__PN_SL.pdf (2019)

“Nykyiset valodiodivalaistustekniikat (LED-valaistus) aiheuttavat toisinaan välkyntää taajuuksilla, joilla voi olla haitallisia terveysvaikutuksia. Vaikka se ei aina ole ihmissilmälle ilmeistä, välkyntä voi vaikuttaa tietyissä olosuhteissa. 

Monien markkinoilla saatavilla olevien LED-valojen välkkymisnopeus on paljon suurempi kuin perinteisten valojen. Tämä välkyntä voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Välkynnän erilaisia haittavaikutuksia ovat silmien rasitus, väsymys, päänsärky, migreeni, näön hämärtyminen sekä valokuvaepilepsia herkillä henkilöillä.” 


Kaupallisten valodiodien (LED) aiheuttamat verkkokalvon vauriot

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584915001586 (2015)

“‘Valkoisten LEDien’ spektreille on ominaista voimakas emissio näkyvän spektrin sinisellä alueella, jollaista ei löydy päivänvalon spektreistä. Tämä sininen komponentti ja voimakas emissio aiheuttavat eniten huolta LEDien terveysriskeistä, jotka liittyvät niiden haitallisuuteen silmille ja verkkokalvolle. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää LEDien sinisen valon merkitystä verkkokalvon vaurioitumisessa.”

“LED-valo aiheutti verkkokalvon kärsimystilan, jossa oli oksidatiivisia vaurioita ja verkkokalvon vaurioita. Havaitsimme fotoreseptorien häviämistä ja kaspaasista riippumattoman apoptoosin, nekroptoosin ja nekroosin aktivoitumista. Vaikutusten havaittiin olevan riippuvaisia aallonpituudesta. LEDien verkkokalvolle aiheuttamalle valomyrkyllisyydelle on ominaista voimakas valoreseptorien vaurioituminen ja nekroosin indusoituminen.”


Sinisen valon vaikutusta silmiin ja sen ennaltaehkäisyä koskevan tutkimuksen edistyminen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536 (2018)

“Viime vuosina ihmiset ovat kiinnittäneet yhä enemmän huomiota valosaasteen vaikutuksiin silmiinsä. Näkyvän spektrin lyhytaaltoinen sininen valo, jonka aallonpituus on 415-455 nm, liittyy läheisesti silmien valovaurioihin. Tämä korkeaenerginen sininen valo kulkee sarveiskalvon ja linssin läpi verkkokalvolle aiheuttaen sairauksia, kuten kuivasilmäisyyttä, harmaakaihia, ikään liittyvää makuladegeneraatiota, ja jopa stimuloi aivoja, estää melatoniinin eritystä ja lisää lisämunuaiskuoren hormonituotantoa, mikä tuhoaa hormonitasapainon ja vaikuttaa suoraan unen laatuun. Siksi sinisten säteiden vaikutuksesta silmiin on tulossa tärkeä huolenaihe tulevaisuudessa.”


Iltalasit

Sinistä estävät lasit estävät kirkkaan valon kykyä tukahduttaa melatoniinin tuotantoa

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Blue_blocker_glasses_impede_the_capacity_of_bright_light_tosuppress_melatonin_productionIntroduction.pdf (vuodelta 2006)

“Hiljattain havaittiin, että biologinen kello on herkin lyhyille aallonpituuksille (sininen valo). Siksi testasimme hypoteesia, että valospektrin sinisen osan leikkaaminen oransseilla linsseillä estäisi valon aiheuttaman melatoniinisuppression.”

“Sinivaloa estävät lasit ovat elegantti keino estää valon aiheuttama melatoniinisuppressio.”


Aikuisten sinistä valoa suojaavien suojalasien suojavaikutus yöllä käytettävien itsevalaisevien laitteiden aiheuttamaa valosaastetta vastaan

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/Protective_effect_of_blue_light_shield_eyewear_for_adults_against_light_pollution_from_self_luminous_devices_used_at_night_1.pdf (2016)

“Tutkimme unen laatua ja melatoniinia 12 aikuisella, jotka käyttivät sinisen valon suojalaseja tai vertailulaseja 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa käyttäessään itsevalaisevaa kannettavaa laitetta, ja arvioimme näön laatua molempien silmälasityyppien osalta. Melatoniinin eritys yöllä oli merkittävästi suurempi sinivalosuojaa käytettäessä kuin kontrollilasien kanssa. Unen tehokkuus ja unen viipymä olivat merkitsevästi parempia sinivalosuojaa käyttävillä, ja tämä ryhmä ilmoitti suurempaa uneliaisuutta kannettavan laitteen käytön aikana verrattuna vertailulaseja käyttäviin. Osallistujat arvioivat, että sinisen valon suojus tarjosi hyväksyttävän visuaalisen laadun ruudun katseluun.”


Sinivalon estolasit vastatoimena iltaisen LED-näyttöaltistuksen hälyttäville vaikutuksille miespuolisilla teini-ikäisillä nuorilla

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1054139X14003243 (2015)

“Sinivaloa blokkaavat lasit voivat olla nuorille hyödyllisiä vastatoimenpiteenä LED-näyttöjen kautta tapahtuvan valolle altistumisen aiheuttamille vaikutuksille, ja siten mahdollisesti estää nykyaikaisen valaistuksen kielteisiä vaikutuksia sirkadiaaniseen fysiologiaan illalla.”


Sinistä valoa estävät ja unta parantavat keltaoranssit linssit: satunnaistettu tutkimus

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20030543 (2009)

“Kaikki valo ei ole samanarvoista: siniset aallonpituudet ovat näkyvän sähkömagneettisen spektrin tehokkain osa vuorokausirytmin säätelyssä. Siksi sinisen valon estäminen voisi luoda eräänlaisen fysiologisen pimeyden. Koska sekä valon että pimeyden ajoitus ja määrä vaikuttavat uneen, sinistä valoa estävien keltaoranssien linssien iltakäyttö saattaa vaikuttaa unen laatuun. Valo ja uni vaikuttavat mielialaan, joten sinisen valon esto saattaa vaikuttaa mielialaan. Tässä tutkimuksessa 20 aikuista vapaaehtoista satunnaistettiin käyttämään joko sinistä valoa estäviä (oranssinkeltaisia) tai keltaisella sävyllä varustettuja (vain ultraviolettivaloa estäviä) suojalaseja 3 tunnin ajan ennen nukkumista.“

“Tutkimuksen lopussa sinivaloa estävien linssien ryhmässä unen laatu parani merkittävästi suhteessa kontrolliryhmään. Myös mieliala parani merkittävästi suhteessa kontrolliryhmään.”


Iltaisin käytettävät sinistä estävät lasit unen ja mielialan häiriöiden parantamiseen: systemaattinen katsaus

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420528.2021.1930029 (2021)

“Sinistä valoa estävät lasit parantavat unta indusoimalla melatoniinin alkamista hämärässä vähentämällä siniselle valolle herkimpien verkkokalvon gangliosolujen aktivoitumista, jotka ovat merkittävä tekijä vuorokausisäätelyssä.”

“Tieteellisestä kirjallisuudesta tehdyssä järjestelmällisessä haussa löydettiin yhteensä 29 kokeellista julkaisua, joissa käytettiin illalla sinistä estäviä laseja uni- tai mielialahäiriöiden hoitoon. Nämä koostuivat 16 satunnaistetusta kontrolloidusta tutkimuksesta, jotka oli julkaistu lehdissä ja joissa oli yhteensä 453 potilasta, 5 kontrolloimattomasta tutkimuksesta, 1 tapaussarjasta, 1 tapaustutkimuksesta ja 6 tiivistelmästä konferenssijulkaisuista. Vain 1 tapaustutkimus ja 1 RCT koskivat akuutisti maanisia potilaita, mutta molemmissa havaittiin maniaoireiden huomattavaa vähenemistä sinisalpaajalasien käytön myötä; nämä antavat alustavaa kliinistä näyttöä tehokkuudesta, mikä tekee sinisalpaajalaseista erittäin lupaavan toimenpiteen kaksisuuntaisen mielialahäiriön tutkimiseksi.”

“Uneen keskittyvistä 24 julkaisusta oli merkittävää näyttöä siitä, että sinisalpaajalasit ovat menestyksekäs interventio unen alkamisviiveen lyhentämiseksi potilailla, joilla on unihäiriöitä, jet lag tai vaihteleva vuorotyörytmi. Kun otetaan huomioon vakiintunut biologinen mekanismi ja kliiniset tutkimukset, jotka osoittavat, että sinisalpaajalasit ovat tehokkaita unen aikaansaamisessa, niitä voidaan suositella potilaille, joilla on unettomuutta tai viivästynyttä univaihetta.”


Sinistä valoa estävien erikoislasien tai lamppujen käyttö yöllä voi vähentää syöpäriskiä

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19375243 (2009)

“Jo yli 15 vuoden ajan on kertynyt todisteita siitä, että melatoniinin puutteen ja syövän, erityisesti rinta-, munasarja- ja eturauhassyövän, välillä on yhteys. Saman ajanjakson ajan on tiedetty, että silmien altistaminen valolle silloin, kun melatoniinia virtaa normaalisti, vähentää melatoniinin virtausta tai poistaa sen kokonaan. Suhteellisen uutta tietoa on se, että melatoniinin katoaminen johtuu pääasiassa sinisistä aallonpituuksista. Näiden sinisten säteiden estäminen oranssinkeltaisilla laseilla palauttaa melatoniinin virtauksen.”

“Tämä johtaa hypoteesiin, että keltaisten silmälasien käyttö (tai sinivapaiden lamppujen käyttö) muutaman tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa maksimoi melatoniinituotannon ja vähentää rinta-, munasarja- ja eturauhassyövän sekä mahdollisesti muiden syöpien riskiä.”


Sinisen valon tukahduttaminen yöllä parantaa aineenvaihduntahäiriöitä säätelemällä vuorokausirytmiä

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31504080 (2019)

“Kliinisessä tutkimuksessa, kun sinistä valoa suojaavia silmälaseja oli käytetty yhden kuukauden ajan, paastoplasman glukoosipitoisuus, insuliiniresistenssi ja unen laatu paranivat.

Johtopäätökset: Tuloksemme viittaavat siihen, että sinisen valon estäminen yöllä ylläpitää tehokkaasti vuorokausirytmiä ja aineenvaihduntaa.”


Kirjoja


Light: Medicine of the Future: How We Can Use It to Heal Ourselves NOW

https://www.amazon.com/Light-Medicine-Future-Heal-Ourselves/dp/1879181010

 Jacob Liberman, vuosi 1990



Take Off Your Glasses and See: A Mind/Body Approach to Expanding Your Eyesight and Insight

https://www.amazon.com/Take-Off-Your-Glasses-See/dp/0517886049

  Jacob Liberman, 1995

 

 

The Body Electric: Electromagnetism And The Foundation Of Life

https://www.amazon.com/Body-Electric-Electromagnetism-Foundation-Life/dp/0688069711

 Robert Becker, 1998



The Healing Sun: Sunlight and Health in the 21st Century

https://www.amazon.com/Healing-Sun-Sunlight-Health-Century/dp/1899171975

​​ Richard Hobday, 2000



Health and Light: The extraordinary Study that Shows How light Affects Your Health and emotional well being

https://www.amazon.com/Health-Light-extraordinary-Affects-emotional/dp/0898040981

 John Ott, 2000

 

 

Going Somewhere: Truth about a Life in Science

https://www.amazon.com/Going-Somewhere-Truth-about-Science/dp/0981854915

 Andrew Marino, 2011

 

 

Light in shaping life: Biophotons in biology and medicine

https://www.amazon.com/Light-shaping-life-Biophotons-medicine/dp/9081884328 

 Roeland van Wijk, vuodelta 2014

 

 

Luminous Life: How the Science of Light Unlocks the Art of Living

https://www.amazon.com/Luminous-Life-Science-Unlocks-Living/dp/1608685179

 Jacob Liberman, 2011

 

Muuta mediaa


Uusi tutkimus valottaa vuorokausirytmin toimintaa (2023)

https://phys.org/news/2023-04-circadian-rhythms.html


“Kärpäsillä ja muilla hyönteisillä sinisen valon aktivoimat kryptokromit toimivat ensisijaisina valosensoreina, jotka säätävät vuorokausirytmiä. Kryptokromin valosensorin kohde, joka tunnetaan nimellä ‘Timeless’ (TIM), on suuri ja monimutkainen proteiini, jota ei ole aiemmin voitu kuvata, joten sen vuorovaikutusta kryptokromin kanssa ei tunneta hyvin.


Sirkadiaaninen rytmi toimii periaatteessa geneettisten palautesilmukoiden kautta. Tutkijat havaitsivat, että TIM-proteiini ja sen kumppani, Period (PER) -proteiini, toimivat yhdessä estääkseen geenit, jotka vastaavat niiden omasta tuotannosta. Kun geenien ilmentymisen ja tukahduttamisen tapahtumien välillä on sopiva viive, proteiinien tasoissa syntyy värähtely.


Tämä värähtely edustaa ‘kellon tikitystä, ja se näyttää olevan melko ainutlaatuista vuorokausirytmissä’, sanoo vanhempi kirjoittaja Brian Crane.


Sininen valo muuttaa Cranen mukaan kryptokromin flaviinikofaktorin kemiaa ja rakennetta, minkä ansiosta proteiini voi sitoutua TIM-proteiiniin ja estää TIM:n kyvyn tukahduttaa geeniekspressiota ja siten nollata värähtelyn.”


Ovatko sinistä valoa estävät lasit tehokkaita? (2023)

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2023/08/are-blue-light-blocking-glasses-effective


“Koska digitaalisten näyttöjen sininen valo voi häiritä melatoniinia, on suositeltavaa lopettaa digitaalisten laitteiden käyttö vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan noudata tätä neuvoa.


Sinistä valoa estävistä laseista voi olla hyötyä näissä olosuhteissa. ‘Eräässä tutkimuksessa kävi ilmi, että kun sinistä valoa estäviä laseja käytettiin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, ne paransivat unta ja suorituskykyä työssä seuraavana päivänä’, tohtori Stokkermans sanoo.”


Sinivalolla on pimeä puoli (2024)

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side


“Vaikka kaikenlainen valo voi estää melatoniinin eritystä, sininen valo yöllä tekee sen voimakkaammin. Harvardin tutkijat kollegoineen tekivät kokeen, jossa verrattiin 6,5 tunnin altistumisen vaikutuksia siniselle valolle ja vastaavan kirkkauden omaavalle vihreälle valolle. Sininen valo hillitsi melatoniinia noin kaksi kertaa kauemmin kuin vihreä valo ja siirsi vuorokausirytmiä kaksi kertaa enemmän (3 tuntia vs. 1,5 tuntia).

Toisessa sinistä valoa koskevassa tutkimuksessa Toronton yliopiston tutkijat vertasivat kirkkaalle sisävalolle altistuneiden, sinistä valoa estäviä suojalaseja käyttävien henkilöiden melatoniinitasoja henkilöihin, jotka altistuivat tavalliselle hämärälle valolle ilman suojalaseja. Se, että hormonitasot olivat suunnilleen samat näissä kahdessa ryhmässä, vahvistaa hypoteesia, jonka mukaan sininen valo hillitsee voimakkaasti melatoniinia. Se viittaa myös siihen, että vuorotyöläiset ja yöunet voisivat ehkä suojautua, jos he käyttäisivät sinistä valoa estäviä silmälaseja. Edulliset aurinkolasit, joissa on oranssisävyiset linssit, estävät sinistä valoa, mutta ne estävät myös muita värejä, joten ne eivät sovellu käytettäväksi sisätiloissa yöllä. Pelkkää sinistä valoa estävät lasit voivat maksaa jopa 80 dollaria.

Siniselle LED-valolle altistuminen

Jos sinisellä valolla on haitallisia terveysvaikutuksia, ympäristönäkökohdat ja pyrkimys energiatehokkaaseen valaistukseen voivat olla ristiriidassa henkilökohtaisen terveyden kanssa. Pienloistelamput ja LED-valot ovat paljon energiatehokkaampia kuin vanhanaikaiset hehkulamput, joiden kanssa olemme kasvaneet. Mutta ne myös tuottavat yleensä enemmän sinistä valoa.


Loistelamppujen fysiikkaa ei voi muuttaa, mutta lamppujen sisällä olevia pinnoitteita voidaan muuttaa, jotta ne tuottavat lämpimämpää, vähemmän sinistä valoa. LED-valot ovat energiatehokkaampia kuin loistelamput, mutta ne tuottavat myös melko paljon valoa sinisellä spektrillä.

Suojele itseäsi yölliseltä sinivaloaltistukselta

  • Suosi hämärää punaista yövaloissa. Punainen valo on hellävaraisempi melatoniinille ja vuorokausirytmille.
  • Vältä kirkkaiden näyttöjen katselua kaksi tai kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Jos työskentelet yövuorossa tai käytät paljon elektronisia laitteita yöllä, harkitse sinistä estävien lasien käyttämistä tai sellaisen sovelluksen asentamista, joka suodattaa sinisen ja jopa vihreänkin aallonpituuden yöllä.
  • Altistu runsaasti kirkkaalle valolle päivällä, mikä parantaa yöunia sekä mielialaa ja vireystilaa päivänvalossa. ”

Sinivalon ja unen yhteys? (2020)

https://www.healthline.com/nutrition/block-blue-light-to-sleep-better


“Sininen valo häiritysee unta

Kehossasi on sisäinen kello, joka säätelee vuorokausirytmiäsi eli 24 tunnin biologista sykliä, joka vaikuttaa moniin sisäisiin toimintoihin.

Se määrittää, milloin kehosi on valmis olemaan hereillä tai nukkumaan.

Sirkadiaaninen rytmi tarvitsee ulkoisen ympäristön signaaleja – ennen kaikkea päivänvaloa ja pimeyttä – säätääkseen itseään.


Sinisen aallonpituuden valo stimuloi silmissäsi olevia antureita lähettämään signaaleja aivojesi sisäiselle kellolle.


Sinisen valon, erityisesti auringon, saaminen päiväsaikaan auttaa sinua pysymään valppaana ja parantaa samalla suorituskykyä ja mielialaa.


Nykyaikaiset hehkulamput ja elektroniikkalaitteet, erityisesti tietokonenäytöt, tuottavat suuria määriä sinistä valoa, ja ne voivat häiritä sisäistä kelloa, jos altistut niille illalla.


Kun tulee pimeä, käpyrauhanen erittää melatoniinihormonia, joka kehottaa kehoa väsymään ja menemään nukkumaan.


Sininen valo, olipa se peräisin auringosta tai kannettavasta tietokoneesta, estää tehokkaasti melatoniinin tuotantoa ja vähentää siten sekä unen määrää että laatua.

Tutkimukset yhdistävät melatoniinin estämisen illalla erilaisiin terveysongelmiin, kuten metaboliseen oireyhtymään, lihavuuteen, syöpään ja masennukseen.


Sininen olo sinistä estäviä laseja koskevista todisteista (2023)

https://www.mcgill.ca/oss/article/medical-critical-thinking/feeling-blue-about-evidence-blue-blocking-glasses


“Cochrane-yhteenvedossa sekoitettiin tutkimuksia, joissa käytettiin sinivaloa estäviä oransseja laseja, ja tutkimuksia, joissa käytettiin kirkkaita linssejä, jotka eivät estä sinistä valoa hyvin – sekä muitakin tutkimuksia, joissa ei viitsitty eritellä testattujen sinistä valoa estävien silmälasien tyyppiä tai merkkiä. Melkoinen sekasotku.”


Sinivalon estolasit auttavat parempaan uneen? (2013)

Yöllinen keinovaloaltistus haittaa unta.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sleep-newzzz/201309/blocking-blue-light-helps-sleep


“Viime vuosina tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että sininen aallonpituus on erityisen haitallista vuorokausirytmin toiminnalle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinisen aallonpituuden valolla on ainutlaatuisen haitallisia vaikutuksia ihmisiin ja että se tukahduttaa melatoniinitasoja voimakkaammin kuin muut valon aallonpituudet. Valitettavasti monet energiatehokkaat valonlähteet tuottavat suuria pitoisuuksia sinistä valoa. Sinistä valoa lähettävät elektroniset laitteet, energiatehokkaat lamput ja muut [nykyään] yleiset valonlähteet.


Tutkimukset, joissa tutkitaan sinisen valon estämistä – useimmiten suojalasien muodossa, jotka suodattavat tämän valon aallonpituuden – ovat osoittautuneet lupaaviksi. Uusi kaihipotilaita koskeva tutkimus osoittaa, että keinolinssi-implantit voivat parantaa unta. Kiinalaisen Sichuanin yliopiston tutkijat tutkivat kaihileikkauksen yhteydessä istutettujen sinistä valoa estävien keinolinssien vaikutuksia. Tutkimukseen osallistui 40 potilasta, jotka joutuivat leikkaukseen kaihin vuoksi molemmissa silmissä. Kaihileikkaukseen kuuluu yleensä silmän vaurioituneen linssin poistaminen ja keinolinssien asettaminen. Kaihi on yleinen sairaus iäkkäillä aikuisilla – noin 60 prosentilla yli 60-vuotiaista esiintyy kaihia. Tutkimushenkilöille – 26 naiselle ja 14 miehelle, joiden keski-ikä oli 74 vuotta – annettiin keinotekoiset linssit, jotka estävät sinistä valoa. Tutkijat arvioivat potilaiden unen laatua ennen leikkausta ja uudelleen kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen. He havaitsivat, että potilaiden uni oli parantunut merkittävästi useilla eri mittareilla:

  • Potilaat nukkuivat enemmän yön aikana
  • Unen laatu oli parantunut
  • Uneliaisuudesta johtuvien päivähäiriöiden määrä oli vähentynyt.
  • Niiden potilaiden määrä, jotka täyttivät ”huonosti nukkuvien” kriteerit, oli vähentynyt.

Mitä väri sisältää? Sinivalon ainutlaatuiset vaikutukset ihmiseen (2010)

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1014/4865/files/ehp-118-a22.pdf


“Vuonna 1958 J. Woodland Hastings ja Beatrice M. Sweeney testasivat eri aallonpituuksilla – jotka vastasivat eri värejä – tapahtuvaa valon siirtymistä vuorokausirytmiin fotosynteettisessä meressä elävässä dinoflagellaatissa. Suurin voima nollata organismin vuorokausimittari oli sinisellä. 

Hastingsin ja Sweeneyn artikkeli, joka julkaistiin joulukuun 1958 Biological Bulletin -lehdessä, pölyttyi vuosikymmeniä. Kukaan ei uskonut, että näillä havainnoilla voisi olla merkitystä ihmisille, joiden vuorokausirytmin uskottiin tuolloin yleisesti olevan suhteellisen ignorantti valolle. Kahden viime vuosikymmenen aikana tehdyt tieteelliset löydöt ovat kuitenkin muuttaneet kaiken tämän. Valo ei ainoastaan nollaa ihmisen vuorokausirytmiä, vaan samalla sinisellä valolla, joka vaikuttaa voimakkaimmin dinoflagellattien toimintaan, on yhtä suuri voima nollata omat kellomme. Vaikka useimmat näkyvät aallonpituudet voivat nollata kellon, sininen valo hoitaa homman tehokkaimmin. 


Nyt tutkijat ovat yhä useammin havainneet, että epäsäännöllinen vuorokausirytmi on terveysriski. ‘Synkronoidun vuorokausirytmin ylläpitäminen on tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta’, sanoo Dieter Kunz, Berliinin Charité-Universitätsmedizinin unentutkimuksen ja kliinisen kronobiologian tutkimusryhmän johtaja. ‘Yhä useammat todisteet viittaavat siihen, että vuorokausirytmin desynkronisaatiolla voi olla merkitystä erilaisissa kasvainsairauksissa, diabeteksessa, liikalihavuudessa ja masennuksessa.’ 

Vuorotyöntekijöiden, joita Kunz kutsuu ‘sisäisen desynkronisaation malliksi’, tiedetään sairastuvan ja kuolevan normaalia enemmän useisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpään. Itse asiassa Maailman terveysjärjestö määräsi vuonna 2007, että vuorotyö on rintasyövän riskitekijä, ja tämän perusteella Tanskan hallitus alkoi vuonna 2009 maksaa korvauksia joillekin rintasyöpään sairastuneille naispuolisille vuorotyöntekijöille.”


Tietokonenäkösyndrooma

https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome


“Tietokonenäön oireyhtymä, josta käytetään myös nimitystä digitaalinen silmien rasitus, kuvaa silmiin ja näkökykyyn liittyviä ongelmia, jotka johtuvat tietokoneen, tabletin, e-lukulaitteen ja matkapuhelimen pitkäaikaisesta käytöstä.

Monet kokevat silmien epämukavuutta ja näköongelmia katsellessaan digitaalisia näyttöjä pitkiä aikoja. Epämukavuus näyttää lisääntyvän digitaalisen näytön käytön määrän myötä.”


”Minimoi sinisen valon ja häikäisyn aiheuttama epämukavuus. LED- ja loisteputkivalaisimista sekä näytöistä, tableteista ja mobiililaitteista peräisin oleva sininen valo voi vaikuttaa negatiivisesti näkökykyyn pitkällä aikavälillä. Erityiset linssien sävyt ja pinnoitteet voivat vähentää sinisen valon haitallisia vaikutuksia.”


FOX21 News: How "blue light" affects children's eye health

https://youtu.be/k-MJuuT7uqI?si=zhS_JVaPq1tOSAlV&t=9



Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Iltavalot ja sinivalolasit

Sinivalottomat Iltavalot ja sinivalolta suojaavat silmälasituotteet voivat tuoda ennen kokemattoman hyviä vaikutuksia silmiesi hyvinvointiin, unen laatuun sekä kokonaisvaltaiseen vireystasoon.

Osta tästä