Suojaa lapsesi silmät ajoissa sinivalon haittavaikutuksilta!

Suojaa lapsesi silmät ajoissa sinivalon haittavaikutuksilta!

Lasten ja nuorten harrastukset sekä vapaa-ajan aktiviteetit ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. 

Koulumaailmassa ja opiskeluelämässä oppia ammennetaan päivittäin useiden tuntejen ajan kannettavilta tietokoneilta, tableteilta ja luokkahuoneiden digiruuduilta led-valaistuksen alla. Pelit ja leikit ovat siirtyneet aina vain enenevässä määrin digilaitteiden pariin. Digiruutujen tuoma viihdyttävä sisältö on vähentänyt lasten aktiviteetteja raittiissa ulkoilmassa vuosi vuodelta. Vaikka haluammekin kannustaa lapsia ja nuoria päivittäin luovien harrastusten, urheilun ja ulkoilun pariin, niin haluamme myös hyväksyä sen, että maailma on muuttunut. Digimaailma on myös mielettömiä mahdollisuuksia täynnä tuleville polville!

Varsinkin lasten ja nuorten kehittyvät, herkät sekä kallisarvoiset silmät kaipaavat kuitenkin ennaltaehkäisevää huolenpitoa digimaailman haittoja vastaan. Alle 25-vuotiaiden silmät ovat kehitysvaiheessa ja aikuisten silmiä monin verroin alttiimpia myös silmien kehityshäiriöille ja haittavaikutuksille. Sanotaan, että digilaitteista saatava korkeaenerginen, lyhytaaltoinen sinivalo lävistää lasten silmien verkkokalvon 45% herkemmin kuin aikuisten. Lisäksi lapset pitävät usein digilaitteita lähempänä kasvojaan, mikä saattaa altistaa heidät jopa neljä kertaa suuremmalle määrälle sinivaloa. 

Sinivalon haitoista on olemassa jo paljon mielenkiintoista materiaalia sekä tutkimuksia. Tutkimuksia aiheesta tarvitaan yhä lisää, mutta jo nyt on ollut nähtävillä, että sinivalo saattaa aiheuttaa lasten silmiin pahimmassa tapauksessa pysyviä ja parantumattomia haittoja. 

Mahdollisia digilaitteiden ja sinivalon haittavaikuksia lapsille:

  1. Likinäköisyys. Mitä enemmän lapsi viettää aikaa näyttöjen äärellä (suojaamatta silmiään), sen suurempi riski on näön heikkenemisellä.
  2. Digitaalinen silmien rasitus. Digirasitusoireita ovat päänsärky, silmäoireet, näön hämärtyminen ja keskittymisvaikeudet. 
  3. Suorituskyvyn lasku tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä. Silmät saattavat väsyä sinivalon vaikutuksesta ja pitkistä ruutuajoista haitaten tarkkuutta tehtävistä suoriutumiseen. 
  4. Sosiaalisten taitojen heikkeneminen. Liiallinen ruutuaika vähentää arkisia ja aktiivisia vuorovaikutustilanteita, joka voi johtaa emptia- , kuuntelu- ja viestintäkykyjen huonoon kehittymiseen. 
  5. Unihäiriöiden kehittyminen. Sinivalo häiritsee lasten luontaista melatoniinin tuotantoa aiheuttaen hankaluuksia nukahtaa, huonolaatuisia unia sekä liian kevyitä ja lyhyitä yöunia. Surkeiden unien haittavaikutukset taasen näkyvät kiistatta seuraavan päivän suorituskyvyssä, keskittymiskyvyssä ja jaksamisessa ylipäätään. 
  6. Pysyvät silmävauriot. Sinivalon tiedetään aiheuttavan silmänpohjan rappeumaa, kaihia ja verkkokalvon solukuolemia. 

Kaikilta ylläolevilta haitoilta on kuitenkin mahdollista suojautua laadukkaiden, hauskojen ja ilahduttavien värillisten sinivalolasien avulla. Testiryhmiemme lapset ovat osoittaneet suurta intoa ja ennakkoluulottomuutta sinivalolaseja kohtaan ja ovat intoa puhkuen ottaneet uudet, ihanat lasit käyttöönsä. Suloiset lapsukaiset ovat tohkeissaan kertoneet aikovansa ottaa lasit kouluun ja kertovansa kaikille kavereillensakin näistä innostavista sekä hyvää tekevistä värilaseista. 

Digimaailman ja sinivalon haitoista ei siis tarvitse olla yhtään huolissaan, kun pitää ruutuajat maltillisina ja suojaa silmät digilaitteilla ollessaan näillä upeilla väripilkuilla. Kannattaa kokeilla kuinka paljon iloa ja innostusta nämä sinivalolasit tuovat lapsille sekä mielenrauhaa ja levollisuutta sinivalosta huolestuneille vanhemmille. Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Pikku-Kajo-sinivalolasit

Supersuloiset, kevyet ja kestävät lasten (ja sirokasvoisten) sinivalolasit Pikku-Kajot toimivat mainiosti pikkupelureiden ja digilaitteiden käyttäjien silmien suojana.

Laseja löytyy särmän mustilla ja söpön pinkeillä sangoilla läpinäkyvin tehostein. Linssivaihtoehtoina ovat keltaiset tai oranssit linssit.

Osta tästä